Op een reguliere basisschool zijn er mogelijkheden om een leerling extra ondersteuning te bieden als hij dat nodig heeft. School kan een leerling ondersteunen vanuit de basis- en de extra ondersteuning.
Meestal biedt de leerkracht zelf de basisondersteuning. Dan neemt de leerkracht bijvoorbeeld de tijd om een leerling extra uitleg - verlengde instructie - te geven. Of de leerkracht past lesstof van de leerling aan zodat die beter bij hem aansluit.
Als er intensievere ondersteuning nodig is, dan kan school een beroep doen op de middelen voor extra ondersteuning. De school zet dan een begeleider in om de leerling, en soms ook de leerkracht, te begeleiden. Dit is meestal een aantal uur begeleiding in de week voor een bepaalde periode. Tijdens deze begeleidingsperiode werkt de begeleider aan een aantal doelen. Die zijn voor elke leerling anders - de begeleider sluit aan bij wat de leerling nodig heeft.
Mijn kind heeft extra ondersteuning nodig. Wat mag ik van een school verwachten?
De leerkracht, de intern begeleider en u als ouder(s) bespreken samen welke extra ondersteuning uw kind nodig heeft. Scholen vragen hiervoor extra geld aan bij het schoolbestuur (maar sommige scholen hebben dit geld al gekregen van het bestuur). Dit noemen de meeste scholen de aanvraag van een arrangement.
Het schoolbestuur waar de school van uw kind onder valt, krijgt namelijk geld van ons samenwerkingsverband om extra ondersteuning te kunnen bieden aan leerlingen op de scholen. Ieder schoolbestuur heeft hier andere afspraken over gemaakt. Meestal moet de school dit geld aanvragen bij het schoolbestuur; soms heeft de school dit geld al gekregen.
Met dit geld wordt er iemand vanuit de school of een externe instantie ingehuurd om uw kind voor een bepaalde periode een aantal uur per week te begeleiden. Dat kan in de klas zijn, of buiten de klas.