Voor leerlingen die in Amsterdam of Weesp woonachtig zijn, beoordelen wij (in opdracht van de gemeente Amsterdam), als poortwachter dyslexie of een leerling in aanmerking komt voor vergoede diagnostiek van Ernstige Dyslexie (ED). Dit doen wij aan de hand van de criteria van het NKD. Wanneer het leerlingdossier voldoet aan de criteria, kan de leerling door u als ouder(s) worden aangemeld bij een dyslexiezorgaanbieder. De dyslexiezorgaanbieder bepaalt of er, volgend op diagnostiek, ook behandeling plaatsvindt.
Wat doen jullie als poortwachter met de aanvraag?
Als poortwachter dyslexie screenen wij het leerlingdossier om te beoordelen of een leerling in aanmerking komt voor vergoede diagnostiek van Ernstige Dyslexie (ED). Dit doen wij aan de hand van de criteria van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD).
Hoe ziet het traject van screenen eruit?
- Alleen de school kan een leerling aanmelden. De school stuurt de aanvraag (leerlingdossier) voor vergoede diagnostiek van ED naar ons toe.
- We screenen het leerlingdossier en beoordelen of het dossier alle benodigde informatie bevat.
Bij een compleet dossier:
- Als we alle benodigde informatie hebben ontvangen, beoordelen wij of de leerling in aanmerking komt voor vergoede diagnostiek.
- Uiterlijk 10 werkweken na indiening van een compleet dossier ontvangt de school een akkoord (of niet akkoord) voor vergoede diagnostiek.
- Als de school een akkoord heeft ontvangen, laat de school dit aan de ouder(s) weten. De ouder kan de leerling direct aanmelden voor diagnostiek bij een door de gemeente gecontracteerde dyslexiezorgaanbieder. Hiervoor zijn de akkoordbrief en het leerlingdossier nodig. Deze documenten heeft de poortwachter aan de school gemaild zodat de school deze met de ouder kan delen.
Bij een incompleet dossier:
- Als er nog informatie ontbreekt, dan laten we per e-mail aan de school precies weten wat er ontbreekt. De school ontvangt dan een voorlopig niet akkoord voor vergoede diagnostiek. De school bespreekt dit met ouder(s) en samen met iemand van het schoolbestuur kan het dossier compleet gemaakt worden.
- Als het dossier compleet is gemaakt, kan de school opnieuw aanmelden bij de poortwachter.